Over Yinka

cropped-web-onlybewerkt_yinka_portret_low_ress_yvdh_-1-of-2.jpgYinka Kuitenbrouwer (° 1990) groeide op in Amsterdam en verhuisde in 2009 naar Gent om daar de opleiding Drama aan het KASK te volgen. In 2012 behaalde ze er haar bachelordiploma. In juni 2014 studeerde ze af aan de master met grootste onderscheiding.

Ze speelde in verschillende producties mee, waaronder De Vrijetijdsmens – studie #2 van l’hommmm, in Chaos van geluidstheatergezelschap Tuning People, in De Grieken van het Gentse het KIP en in Plafondmeisje, een kindervoorstelling van tmg LAP (in regie van Jef Van gestel). Daarnaast maakt Yinka ook in verschillende samenwerkingsverbanden producties, waar ze meestal zelf ook in speelt. Zo maakte ze onder andere met collega- theatermaakster Kirsten Mariën drie locatievoorstellingen voor kinderen: Feest (hoera!) (voor BOMfestival), overenuit (ism Vrijstaat O en Raversyde), Komkomkomkom (voor Wildemannenwoestewijven).

In december 2015 ging HonderdHuizen in première, een intieme voorstelling gebaseerd op honderd gesprekken over thuis. Met HonderdHuizen werd Yinka geselecteerd voor Circuit X en Big in Belgium. Op het Fringe Festival in Edinburgh kaapte ze een Fringe First Award en een Total Theatre Award weg. HonderdHuizen speelde totnogtoe 164 voorstellingen, werd door pers en professionelen geroemd en zette Yinka in één klap op de kaart in het Vlaamse en Nederlandse podiumkunstenlandschap.

Van november 2016 – april 2017 was ze één van de eerste generatie Montignards:
het Montignardproject is een deskundigheidstraject van Monty Kultuurfaktorij waarbij elk seizoen pas afgestudeerden theatermakers gedurende een halfjaar tegen een hoog tempo voorstellingen en toonmomenten maken.

In september 2017 ging haar jongste voorstelling Kan dus niet in première. Een nieuwe documentaire voorstelling op basis van gesprekken en ontmoetingen met jongvolwassenen in de psychiatrie.

Op dit moment speelt Yinka in de nieuwste voorstelling van Het Kwartier: The Wetsuitman, in regie van Freek Mariën.

In september gaat haar nieuwste project Morgen werd anders in première. Een documentair project, een persoonlijk onderzoek over het al dan niet krijgen van kinderen, onze verantwoordelijkheid voor de toekomst en de prijs van vooruitgang. Ze werkt hiervoor samen met geluidskunstenaar Wannes Deneer.

Yinka zoekt in al haar creaties steeds naar communicatie en confrontatie met haar publiek, of ze nu in een klassiek stuk speelt of een intieme huiskamerperformance maakt. Oprechtheid en directheid staan in haar maken en spelen steeds centraal.

Meer informatie? Ga naar de contactpagina.